Arabayla Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Uzun yola çıkmadan önce araba bakımının yapılması, hayati parçaların kontrolü kesinlikle ihmal edilmemelidir. Periyoduk bakımının günü gelmese bile yola çıkmadan önce öne almalı ve aksiliklerin sizi yol ortasında bulmasına izin vermemelisiniz. Arabada yağ, su sızıntısı var mı, aküsü sağlam mı, lastikler bu kadar kilometreye dayanır mı? Bunları yolda değil, yola çıkmadan önce serviste kontrol etmelisiniz.

Motor Bakımı

Uzun yola çıkıldığında arabanın motoru normal seyir halinden daha fazla çalışacağı için bakımlarının düzgün ve eksiksiz yapılmış olması önemlidir. Öncelikle motorun yağına ve suyuna bakılmalıdır. Motor yağının yeterli seviyede olmaması motoru tahrip edeceğinden yağ yola çıkmadan önce yeterli seviyeye getirilmelidir.

Silecek ve Cam Suyu Kontrolü

Yağmur, kar, toz... Bunlar sürücü görüşünü engelleyen etkenlerdir. Camların temizlenmesi, görüşün açılması için sileceklerin ve silecek süpürgelerinin sorunsuz çalıştığından emin olunmalıdır. Karlı ve buzlu havalarda cam suyuna mutlaka antifriz de konulmalı, camların ve sileceklerin buz tutması engellenmelidir.

Yan ve İç Aynaların Kontrolü

Ön görüş kadar arka görüş de çok önemlidir. Bu yüzden yan ve iç aynaların camları kontrol edilmeli, ayna açıları ayarlanmalı ve arkadaki araçların ve yolun gördüğünden emin olunmalıdır.

Far ve Fren Lambaları

Yol görüşünde bir diğer önemli madde de farlardır. Özellikle de akşam saatlerinde yola çıkacak olanlar için hayati değer taşır. Yola çıkmadan far ve fren lambalarının düzgün çalıştığından emin olunmalıdır.

Lastik Bakımı

Yolculuklar için lastikler mutlaka kontrol edilmelidir. Eski, bakımsız lastikler sürüş, fren ve ani duruşlarda geri dönülmez kazalara sebep olabilir. Kış aylarında buzlanma ve yoldaki kaymalara karşı kar lastiklerine geçiş yapılmalıdır. Lastik derinliği en az 3 mm olmalı, araç basınç tablosuna uygun olarak lastik basıncı ayarlanmalı, havası kontrol edilmelidir. Lastiklerin haricinde stepnenin de iyi durumda olup olmadığına bakılmalıdır.

Frenler

Uzun yollarda, şehir içi yollarda olduğundan daha fazla hız yaparız. Hız arttıkça frenlerin de önemi doğru orantıda artar. Bundan dolayı yola çıkmadan önce fren aksamları ve fren tutuşu da kontrol ettirilmelidir. Fren ve fren balatalarının durumuna bakılmalı, hidrolik yağ seviyesi ölçülmelidir.

Akü Temizliği

Akü olmazsa araba da çalışmaz. Bu kadar önemli bir parça da illaki kontrol edilmelidir. Akü başları temizlenmeli, araba çekişini azaltabilecek unsurlar ortadan kaldırılmalıdır.

Rot Balans Ayarı

Tekerlerin direksiyona göre dönmesi, direksiyon hassasiyeti için rot balans ayarı kontrolü özellikle geçeceğiniz virajlar için önemlidir.

Sigorta

Uzun yolda başa gelebilecek her türlü aksilik ve kaza için trafik sigortası önemli ve de mecburidir. Sigortası olmayan veya sigorta süresi bitmiş araçlar yolda ya da değil tespit edildiği anda trafikten men edilir. Yola çıkmadan önce sigortanızın geçerli olduğundan emin olmalısınız.

Eşya Kontrolü

Arabanın ayarlarını yapıp, parçalarının bakımını hallettikten sonra önemli olan bir diğer şey de arabaya alacağımız eşyalardır. Uzun yolculukta arabada olmazsa olmazlardan bazıları şöyle sıralanabilir;

  • İlk yardım çantası ve trafik seti 
  • Çocuğunuz varsa kesinlikle çocuk koltuğu
  • Ehliyet, araba ruhsatı, cüzdan, kimlik gibi size ve arabaya ait olan belgeler
  • Her ihtimale karşı su
  •  Varsa numaralı gözlük ve güneş gözlüğü

 

Arabayla Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler